Want your
own Fotopage?






 
Sweet Memories

By: Norhaznihana Abdul Hamid

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]
Thursday, 18-Dec-2008 17:56 Email | Share | | Bookmark
Al-Kisah Lahirnya Seorang Puteri

Tersebutlah alkisah......

26/11/2008, aku mengalami 'leg cramp' yg amat sakit. Jenuh Darling tolong urut utk melegakan sakit. Serentak dgn itu, keluar cecair jernih membasahi kain batik & cadar. Aku was2, adakah ini yg dikatakan air ketuban? Aku tak pernah mengalami apa yg dikatakan ketuban pecah. Tapi takde rasa contraction? Selepas berehat seketika, aku bersiap2 utk ke office. La ni ikut Darling keje shift petang. Kalau agak2 dah nak bersalin, senang sikit. Beg lari dah tersedia dlm keta. Zarif & Khalid awal2 cuti sekolah dah dihantar balik kampung. Tinggal Faris jadi peneman.

27/11/2008, pergi check-up kat Klinik An-Nisa. Aku ceritakan apa yg terjadi semalam. Dr. Roselyn dgn segera menulis surat utk merujuk aku ke hospital. Katanya takut berlaku kebocoran air ketuban dan ini akan menyebabkan infection serta membahayakan baby. Aku malas nak ke hospital awal sbb belum rasa sakit lagi. End up, kami ke office spt biasa.

28/11/2008, Darling ajak ke Hospital Bersalin Razif. Manalah tau kalau betul ada leakage. Sampai di hospital Dr. Aziah buat pemeriksaan. Confirm takde leakage tapi pintu rahim dah terbuka 2 cm. Terkejut aku dibuatnya! Dr. Aziah tanya nak induce tak? Aku menggeleng. Bila Dr. Aziah confirm boleh tunggu sehingga due date (02/12/2008), kami pun decide nak balik rumah.

Dalam perjalanan balik kami singgah di Carrefour Batu Belah. Window shopping kononnya. Sedang mencuci mata, tiba2 perutku terasa memulas. Mcm nak buang air besar. Siap keluar peluh lagi. Akupun bergegas ke tandas. Alamak! Dah keluar darah! Biasanya, kalau keluar tanda mcm ni maknanya 3-4 jam lagi bersalinlah. Aku segera ajak Darling ke hospital. Faris siap minta ampun & maaf. Takut tak jumpa Mama lagi.

Kira2 6 pm, aku dimasukkan ke wad. Dr. kata masih 2 cm. Almost every 2 hrs Dr./Nurse memeriksa bukaan pintu rahim. Sampai tgh mlm masih tak berubah. Dr. kata kalau tak bersalin juga mlm nanti, esok pagi2 aku kena masuk labour room. Kena induce ler tu.


Friday, 7-Mar-2008 06:37 Email | Share | | Bookmark
Sabun Taharah - Sabun Tanah Liat

 
 
 
Sabun ini mengandungi lebih dari 95% kandungan tanah liat yang terpilih dan telah diusahakan Taharah Global (M) Sdn. Bhd., sebuah syarikat milik Bumiputera yang tidak perlu diragukan lagi akan kesuciannya. Seharusnyalah kita memberikan sokongan kepada syarikat ini di atas usaha-usaha Fardhu Kifayahnya.

Sabun ini telah mendapat pengesahan dan pengiktirafan daripada Jabatan Mufti Negeri Kedah Darul Aman, Jabatan Mufti Negeri Sembilan Darul Khusus, Jabatan Mufti Negeri Trengganu, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Adakah kita yakin dalam kehidupan kita sehari-hari, kita terselamat dari najis mughallazah? Mungkinkah kita terpijak/tersentuh najis anjing di tepi jalan? Mungkinkah tanpa disedari kita tersentuh benda-benda yang telah dipegang oleh orang bukan Islam yang telah menyentuh najis mughallazah?; seperti menolak troli di pasaraya, sentuh gelas di warung dan berbagai-bagai aktiviti lagi. Walaupun Islam memaafkan perkara-perkara yang diluar pengetahuan kita, bukankah lebih baik sekiranya kita dapat memastikan kebersihan/kesucian diri kita.Bagai dengan kualiti ibadah kita sekiranya ia berterusan.

Oleh itu Sabun Taharah yang dicipta untuk kegunaan umat Islam merupakan satu-satunya pilihan yang dapat memudahkan tujuan tersebut di atas. Sabun Taharah adalah halal dan diperbuat daripada 95% tanah liat taharah dan diadun dengan lelemak kelapa sawit, glyserin dan pewangi tanpa alkohol. Ianya bukan sahaja sesuai untuk penyamakan tetapi juga amat sesuai digunakan sebagai sabun mandian seisi keluarga. Malah Sabun Taharah bertindak sebagai produk penjagaan kulit kerana kandungan phnya iaitu 5.5-7pH amat bersesuaian dengan kulit manusia. Ia juga bertindak sebagai produk kecantikan serbaguna.

Kelebihan Sabun Taharah:

Kegunaan untuk bersamak.

Mengandungi Vitamin A, C dan E.

Sabun Taharah ini mempunyai kandungan mineral dan zat galian secara semulajadi seperti magnesium, sodium, kalsium dan potassium yang memberi kecantikan dan kesihatan pada kulit kita

Mengandungi minyak zaitun yang memberi daya kelembapan yang sempurna amat sesuai untuk semua jenis kulit bagi semua peringkat usia untuk kecantikan dan kesihatan diri.

Mencerahkan, Menghaluskan dan Melembapkan kulit.

Menghilangkan bau badan dan kotoran.

Menghilangkan penyakit kulit seperti panau, kurap, kudis, ruam, gatal-gatal, kulit kering, kelemumur serta rekahan tumit kaki.

Zat, vitamin dan mineral yang terkandung boleh menghilangkan jerawat, bintik-bintik hitam (jeragat), mengurangkan garis-garis penuaan, kedutan pada muka dan memberi kesegaran yang berpanjangan.

Serbaguna untuk basuhan sayuran, barang kemas, basuhan baju dan lain-lain.

Sabun ini juga boleh digunakan oleh sesiapa sahaja terutama bagi pencinta alam semulajadi kerana ia tidak mengandungi bahan kimia atau pun lemak haiwan.


Wednesday, 8-Aug-2007 22:06 Email | Share | | Bookmark
Kebun Tepi Rumah

Close-up buah mata kucing
 
Buah mata kucing - different angle
View all 8 photos...
Tgk title pun dah tahu apa yg nak dicerita.


Pokok buah mata kucing ni dah almost 3 yrs di tanam. Ni kiranya buah sulung le ni.
Hari tu rasa geram jer tgk. Dipetik juga sebiji yg muda. Alhamdulillah. Manis....
La ni nak tunggu betul2 masak.


Yg ni pulak buah kedondong. Dah 2-3 kali berbuah. Alhamdulillah. Sedap! Tak masam. Sabut dia pun tak byk. Hari tu dpt la bagi kengkawan kat office rasa sikit.


Ha... yg ni lagi best. Kali pertama berbuah tahun lepas... cuma 3 biji je. Rasanya sgt manis. Dah dekat 1 thn tak berbuah, la ni berbuah semula. Alhamdulillah. Byk nampaknya. Ada lebih drp 10 biji.


Ni pulak pokok mangga madu. Last 2 yrs berbuah buat kali pertama, tapi ada 4 biji jer. Alhamdulillah. Besar2 & manis buahnyer. Kali ni tak taulah sempat berbuah ke tak. Sbb dah byk kali berbunga tapi tak jadi buah.

Harap2 sempat la mkn utk buka puasa tahun ni.
Insyaallah....


Sunday, 29-Apr-2007 16:30 Email | Share | | Bookmark
Mata Oh! Mata

Mata Faris lepas sehari dijangkiti.
Masa mula2 berjangkit.
Selepas bbrp jam diserang sakit mata
View all 7 photos...
26/04/2007 - Cuti sempena Agong's Birthday. Kami semua lepak kat rumah je sbb Papa keje PM. Hmmm.... lepas 1800 hr baru sampai kat rumah la tu. Kemas rumah serba sikit pas tu masak utk lunch. Menu ringkas; soup ayam & sotong masak kicap.

Almost 2000 hr baru Papa balik. Sampai depan rumah trus hon; isyarat utk Faris kluar cepat. Mlm ni cam biasa Faris ada kelas mengaji.

Sedang sibuk surfing tetiba ada org ketuk pintu. La......! Dan 2130 hr rupanya. Papa & Faris dah balik. Faris trus mengadu mata dia sakit. Katanya tadi ada budak sakit mata duduk sblh dia. Eye Oinment yg lps ada lagi. Trus apply kat mata dia. Zarif pun bising mata dia sakit. Kat sblh mata kanan dia ada kesan gigit. Semut kot?!!

27/04/2007 - Bangun pagi kedua2 mata Faris bengkak & byk tahi mata. Tak boleh jadi nie. Kena ke klinik nampaknya. Sampai di klinik Dr. kata ini kena bakteria sbb dua2 mata kena serentak. Insyaallah cepat baik. Kalau kena virus lambat le sembuhnya. Biasanya kena sblh mata dulu.


Zarif & Khalid ke sekolah cam biasa. Faris dpt mc 1 hari. So, terpaksalah bwk ke office. Nak letak kat Taska takut bbdk lain lak berjangkit. Nasib baik kat office takde orang.

Hampir Maghrib baru sampai rumah K.Ros; amik Zarif. Sampai rumah baru perasan mata dia lak yg merah. Hmmm... dah berjangkitlah tue. Share je ubat Abg Faris.


Sblm tido, mata Mama lak yg asyik gatal. Rasa2 mcm nak berjangkit jer. 0515 hr terjaga dari tido. Dua2 mata rasa sakit & takleh nak buka. Hah! Dah sah Mama pun kena sakit mata.


28/04/2007 - Ptg ajak Papa ke klinik. Manalah tahu kot2 treatment berbeza. Dr. kata; cara rawatan sama jer. Ubat titis takleh share tapi eye oinment boleh. Masa ni Khalid pun dah menunjukkan tanda2 sakit mata. Tapi sblh jer. Lepas tido ptg, dua2 mata Khalid lak bengkak. Hmmm... nampaknya Papa masih terselamat.


29/04/2007 - Sepatutnya Papa OT tapi dah 0900 hr tak bangun2 lagi. Memasing lps Subuh tadi tido balik. Dlm keadaan mamai, terdengar Papa call member dia. Katanya tak dpt pi keje sbb sakit mata. Hah! Dah cukup corum dah. Nampak gayanya esok kena mc.




Lepas Maghrib Papa mengadu nak demam. Stock paracetamol ada lagi. Lepas pekena maggi curry, terus telan ubat. Pas tu, tido berselubung. Sejuk katanya.


Nampaknya esok lepas hantar Faris & Zarif ke skolah, kena masuk office kejap. PM tak kluar lagi. Schedule Ampang pun tak buat lagi. Alamatnya tak jadi balik kg la.... Cuti kat rumah jer.


Saturday, 21-Apr-2007 13:30 Email | Share | | Bookmark
Faeza's Wedding Ceremony

 
 
 
View all 18 photos...
Selamat Pengantin Baru Faeza & Arham
Tarikh: 21 April, 2007
Tempat: Kg Sri Sentosa, Ijok




Tahniah buat kedua2 mempelai. Sebenarnya rumah pengantin ni lebih kurang 15 minit perjalanan drp rumah saya. Memula sampai terkejut jugak sbb tmpt tu penuh dgn bendera dacing! (Tak sempat amik gambar).

Dulunya ada satu surau berdekatan dgn rumah Faezah tapi dah tak kelihatan sbb dek penuhnya bendera dacing & kereta2 yg terdampar di kawasan tanah lapang berdekatan. Dah nampak mcm Used Car lah pulak!

Gara2 takut tersalah tmpt, kami bertanya kpd anggota RELA yg sdg mengawal lalu lintas.
Quote:
Ini rumah Faezah ke?
Faezah? Sape tu?

Mat RELA tu tak kenal sapa Faezah tapi bila sebut nama bapa pengantin, Alhamdulillah dia kenal nampaknya. Betul rupanya tempat tu. Ushar punya ushar... nampaklah surau yg dah dipulihara. Dah cat warna biru drp bumbung sampai ke lantai!

Heh! Heh! Apa2 pun pi mkn dulu. Terserempak dgn Leman & co. Nampak juga kelibat bbrp rakan RAPID KL di khemah jemputan. Antaranya Kapan, Maslina, Umi, Shikin Rafie, Leman, Mahdzir WEES, Hafiz Panjang, Linawati, Puma, Liza Khalil Anuar dan bbrp org lagi.
Quote:
View all photos for detail; Ada gambar Leman, Kapan, Linawati, Liza Khalil Anuar

Sedang asyik jamu selera tetiba kecoh org ramai berpusu2 ke depan khemah. Rupa2nya nak sambut MB Selangor. Kami yg kononnya nak buat2 tak tahu terpaksa juga amik tau sbb MB lalu betul2 depan meja makan kami.
Quote:
Dia tegur Faris & Zarif: Eh! Samalah pakai topi! Mana abang? Mana adik?
Pastu dia berbual2 kejap ngan Khalid pulak!; Nama ape? Dah mkn ke blum?
Sempat jugak dia tanya: 3 lelaki? Alhamdulillah...
Kemudian dia beralih kpd jemputan2 yg lain pulak sblm masuk ke dlm rumah utk menepung tawar pengantin.
.
Selesai makan, saya pun menyibuk2 kat meja makan pengantin. Sempat minta izin Dato' Sri utk bergambar dgn suami & anak2. Nasib baik dia sporting.

Hari ini dlm sejarah! Bukan senang nak bergambar dgn pemimpin.




Selesai bergambar, kami cari tuan rumah. Bersalaman; then hulur apa yg patut. Pas tu trus balik. Maklumlah! Darling keje ptg.

Hari hujan la pulak! Kene hantar Darling pi keje. Pastu trus pi rumah K.Mah kat Kg Idaman. Khidir nikah pagi tadi. Mlm ada buat makan2 sket utk saudara-mara. Sambung citer nanti la. Dah 3 pagi ni. Esok nak keje. Baju skolah anak2 tak gosok lagi???@!!!

Note:
Dato' Sri turun padang sempena menyokong BN yg berkempen utk pilihanraya kecil di Ijok..... (pinjam dialog Khalid "Oooo... patut la...")

Quote:
Picture taken using Olympus u770sw. Tak brapa mahir lagi. Byk shot2 yg tak memuaskan hati.


[<<  <  [1]  2  3  4  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net